
Acum diseara (nb. 27.02.2011) am vazut pe Discovery un documentar despre WikiLeaks si trebuie sa marturisesc ca mi-a placut tare mult.
De ce? Pentru ca ma priveste, ca si jurnalist :)
1. Pentru ca prezinta o alta forma de jurnalism
2. Pentru ca toti cei care au legaturi cu WikiLeaks isi risca viata (parerea mea, dat fiind faptul ca tipul responsabil cu primele inregistrari din Bagdad, R.Dandley a fost singurul tras la raspundere...pana acum)
3. Pentru ca marile puteri ale lumii se tem de WikiLeaks, parerea mea
4. Pentru ca WikiLeaks chiar face treaba unei prese mondiale independente, asa cum ar trebui sa fie
5. Si multe altele, dar cel mai tare imi place ca a zdruncinat putin siguranta unor mari "State" internationale, au incercat sa distruga un soi de "american dream"
....
Ce am aflat nou din documentarul asta? Nu prea multe. Totusi as inclina sa cred ca m-a ajutat sa imi formez o opinie bad guys and good guys.
Cum a inceput? Pe scurt cu istoria WikiLeaks, cu niste hackeri care (nb: mi-as fi dorit sa fiu si eu un hacker :D ), candva dupa anii 2000 au creat si scos la iveala cateva documente secrete. Bomba a fost insa flmuletele din capitala Irakului, Bagdad, cand, deja stim cu totii, armata americana a ucis niste civili armati si a ranit doi copii. Copiii clar nu aveau nici macar jucarii in mana, decum arme de orice fel; am vazut si eu, deci inca nu imi dau seama care a fost amenintarea.
Randall Dendley a fost soldatul american care a trimis inregistrarea atacului la cei de la WikiLeaks, apoi a fost tras la raspundere, catalogat drept tradator de tara, la fel cum sunt considerati toti cei care au colaborat cu organizatia numita mai nou terorista.
Enumar cateva ziare internationale care au publicat documente WikiLeaks: New York Times, Der Spiegel, The Guardian si Le monde-ul de mai tarziu, ce a ramas in legatura cu organizatia, celelalte retragandu-se usor...
Nu stiu cum reusesc, nu am calitati de internaut, dar wikileaksii chiar imi dau impresia de genii care stiu sa isi foloseasca inteligenta...cumva. Publica mii de documente compromitatoare pentru guvernele marilor state ale lumii, politica lor este sa nu divulge sursele, chiar daca este credibilitatea in joc, iar daca Assange a iesit in fata cu diferite declaratii sau actiuni...cred ca este doar o distragere a atentiei.
Intotdeauna s-a cautat un vinovat cand ceva a mers prost,... pacat de cine plateste.

PS: *niste cifre- atunci cand am cautat pe google, am gasit 18 milioane (cica) de poze cu Assange. Cateva ore de film :)
*tot pe google, cand am cautat "Iraq children", navigatorul mi-a aratat 58 de milioane de fotografii....cu copii, victime ale razboiului oamenilor mari.